fredag, februari 16, 2007

Folket är från Jorden och kungligheter från Vulcan

Så var det fredag igen och bebisbio på Spegeln. Och för en gångs skull kunde jag prommenera ner i maklig takt. Dessutom kom jag till bion tio minuter innan filmen började.


Nåja, dagens film var:

The Queen


av Stephen Frears och filmen är nominerad till 6 oscarsstatyetter.

Tage Danielssons bok "Sagor för barn över 18 år" tillägnas: "Farbror Kungen som genom sin blotta existens bevisar att vi lever i ett sagoland."

The Queen handlar om när dessa sagotraditioner får maka på sig för den nya tiden. Det moderna. Det handlar om Storbrittanien, hemland för konservativ kolonialism som "rules the sea" och punken.

Filmen har sin upprinnelse med Tony Blairs jordskredsseger i valet på våren 1997. Blair kommer till drottningen för att få uppdraget att leda landet. Tony är blyg som en skolgosse. Drottning är van, hon har varit med förr. Elizabeth ll har varit regent under hela den blivande premiärministerns levnad.

Och så kommer Labourpartiet tillbaka efter 18 år i opposition. Nu skulle hela riket storstädas.

Största delen av filmen utspelas efter prinsessans Dianas död 31 augusti 1997 och veckan fram till begravningen. Elizabeths ll tillbakahållna känslor orsakade en folkstorm som Tony Blair fick försöka stilla. Rollerna blev omvända. Hon fick svårt att relatera (det fanns inget hovprotokoll att följa) till situationen och Han fick leda och rädda monarkin. åtminstone enligt filmen.


Helen Mirren är Drottning Elizabeth ll. Jag vet, det låter som tagit från en gammal filmaffisch. Men det är sant. Både hon och James Sheen som spelar Tony Blair känns som de enda karaktärerna. De andra är symboler. För republikaner, traditionalister, revolutionärer, visionärer och Diana år också med som myt.

Under den kritiska veckan är Elizabeth ll till största del på ferieslottet Balmoral och det skotska höglandet (där de hade mobiltäckning redan 1997, ojsan). Långa promenader, jakt och frisk luft är bot mot det mesta även sorg. Drottningen framställs som innehavare av torr humor, bilmekarkunskaper från andra världskriget och stark tro på hovprotokoll.

Tony Blair, å andra sidan, är instängd på regeringskontoret, försöker leda landet och drottningen i rätt riktning. Eller så diskar han upp efter familjemiddagen.

Förstsa gången kameran kryper drottningen nära är vid mötet utei naturen med en 14-taggarehjort. Som är ofantligt vacker. Det är som endast djur kan framkalla känsloyttringar hos henne. Mest kärlek ger hon till sina hundar.

Prins Charles, i filmen utan sina kålbladsöron, står som tapppad mellan vagnen (samhället) och hölasset (modern/drottningen). Han vill så gärna men vågar eller kan inte ta steget fullt ut från hovlivet.


Elizabeth ll har fått lära sig att sätta plikten först. Idag är gränsen mellan allmänt och personligt mer flytande än förr. Ja, även mer än för 10 år sedan. Se bara på alla personliga bloggar där nära, kära och subjektiva åsikter hängs ut.

Och även om filmen är väldigt brittisk i tonen kan jag påminna om kung Gustav Vl Adolf hade som valspråk: "Plikten framför allt". 1973 när Karl XVl Gustav blev statsöverhuvud ändrades det kungliga valspråket till: "För Sverige - i tiden".

Filmen rekommenderas varmt.

* För er som inte kan Star Trek. Spock var från Vulcan (hans mamma var från jorden). de från Vulcan visade inte känslor eftersom det bara ledde till problem som tex krig. Istället fann de tröst och tro i logiken.

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

vet du vilken tid som oscars börjar på kanal 9?

09:26  
Blogger Bodil Johansson sa...

Inte direkt men sändningen börjar på kvällen 25 februari och pågår sedan i 11 timmar. Hela natten och lite till.

12:30  
Anonymous Anonym sa...

jo, så mkt vet jag..men vet inte när det drar igång. får slå 1 signal t oscarsbesatta isa & kolla. måste planera in vila innan begivenheten ju!

11:52  

Skicka en kommentar

<< Home